Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Allt annat än Calle Jularbos dragspel

Gammalt skrot

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Allt annat än Calle Jularbos dragspel

I en parallell artikel berättades om Håkan Petterssons mail till Becken-Webben, och om reklambladet där Calle Jularbo figurerar med sitt dåtida dragspel. Reklambladet hittades inte, men istället hittades oändligt mycket annat roligt. Vi ska här begränsa oss till diverse reklamannonser, det mesta hämtat ur Åhlén och Holms priskurant från 1917.

Man imponeras över dåtidens reklamtryck för 100 år sedan. Vardagstrycken var förvisso utan färg men innehållet var desto mer underhållande än idag. Vi låter bilderna tala.

Bild 1. Åhlén och Holms katalog från tiden för första världskriget (just detta exemplar är från 1917). Texten är intressant, i synnerhet detaljen om ”mannens förtjänst” som har markerats gult!

Bild 2. Att det råder världskrig framgår i flera annonser, här en övertydlig sådan om putsmedel.

Bild 3. Åhlén och Holms katalog fortsätter med oändligt många annonser, varför inte en oemotståndlig tvättmaskin.

Bild 4. Tvättmaskinen i föregående bild var handvevad, även om option fanns på motordrift. Här ses ett annat exempel på elkraft i sin linda, en kaffekokare. Det Allmänna Elektriska Svenska Aktiebolaget låter som förutvarande ASEA, idag ABB, och längre norrut än Sundsvall hade man inte kommit med filialer.

Bild 5. En stor del av annonserna handlade om pastiller och undergörande medikamenter. Här ses en annons som verkar adresserad till muskelbyggare, men snarare var medlet avsett för ”svaga och nervsjuka”.

Bild 6. Ett annat område med outsägligt många annonser är skönhetsmedel - här en bra tvål.

Bild 7. Till gruppen skönhetsmedel kan även räknas alla möjliga och omöjliga, invärtes och utvärtes, liniment och brygder som bidrog till ett ofantlig hårsvall och/eller förhindra håravfall. Här garanteras effekten, och 500 kr ges i ersättning om inte ”Ravissant” fungerar. Man undra hur många kunder som missmodigt hörde av sig till företaget, och än mer missmodigt konstaterade att ersättningen uteblev?

Bild 8. En av många konkurrenter till Ravissant från föregående bild, här istället ”Antisepton”. Första intrycket var en manlig person, med osedvanligt hårsvall. Men, så radikalt effektivt kan nog inte ”Antisepton” ha fungerat!. Istället ser vi nog 1910-talets kvinnoideal. 

Bild 9. Gunnar Rudbergs postorder i Borås, från 1930.

Bild 10. I Rudbergs priskurant med leksaker och julpynt fanns inte många bilder, här dock ett undantag.

Bilder 9 och 10 är inte från Åhlén och Holm utan Gunnar Rudbergs postorder i Borås. Bilderna är roliga då det nu är exakt 82 år sedan, i november 1930, som broschyren distribuerades. Denna artikel skrivs då advent och julen 2012 närmar sig, och nu kan man jämföra allt som dyker upp i brevlådan med det som gavs ut då.

Önskade man köpa en docka, kunde man välja på enbart huvud i celluloid, eller med tillhörande kropp, och även med passande kläder om så önskades. Några bilder på dockan behövdes inte. Däremot visades diverse bilder på olika typer av julpynt. I bild 10 ses några klassiska ljusstakar. Ljusstakarna var förmodligen gjorda i trä och har bidragit till att elda upp många svenska julhem. Ett av dessa var granngården i Becken by, där Gottlov och Anny Bergströms hus försvann 1967, på exakt detta sätt. Boken ”Hörneå – vår by dess historia” återger denna historia. Med lite otur kom ljusstakarna från Gunnar Rudbergs postorder i Borås, men det är ju inte Gunnars fel.

Gunnar Engström, 2012-11-18

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se